Åben kulmine

Tjekkiet er rig på minedrift. Åbne kulminer findes hovedsageligt i det nordlige Tjekkiet hvorfra landt den største del af tjekkisk brunkul kommer fra.

Med 66 millioner tons kul udgravet årligt er Tjekkiet verdens 14 største kul leverandør, kulminerne i Tjekkiet toppede i 1980’erne hvor der blev produceret 90 millioner tons kul årligt. Med introduktionen af Temelin atomkraftværket i 2002 faldt behovet for kul, og flere miner blev lukket.

Men kul spiller stadig en vigtig rolle med 57% af elektricitet produceret kommer fra kulfyrede kraftværker mens kun 33% kommer fra atomkraft. Kulreserverne i Tjekkiet skønnes at kunne vare i yderligere 130 år.

Besøget (ved overnatning i Prag)

1,5 times kørsel fra Prag, og du befinder dig i et månelandskab mellem Most og Bilina. Vi hopper om bord i en TATRA lastbil der er ombygget til bus og vi får selskab af en mineingeniør der er med os de 300 meter ned til bunden af minen. Her skal vi se nærmere på de monster store gravemaskiner, der napper 12.000 liter i skovlen i et eneste bid af kagen. Guide forklarer nærmere om den komplekse ​​minedrift.

Vi skal have en let (middelalder) frokost på det middealderlige ​​Hasistejn Slot hvorfra vi har en flot udsigt ud over de store mineskakter.

Efter frokost kører vi langs den åbne kulmine Bilina, hele vejen til Most for at se hvordan man har flyttet en hel kirke 861 meter for at give plads til udvidelse af minerne. Vi besøger kirken, det eneste minde om den gamle kongelige by Most. I 1975 blev kirken flyttet på skinner specielt fremstillet til dette arbejde. Dette arbejde holdt en hær af ingeniører beskæftiget i næsten en måned, og projektet er i Guinness Book of World Records, Millennium Edition.

Et par gode råd

Det er en kulmine vi skal besøge, her er ikke asfalteret fortov:

  • Tag fornuftigt fodtøj på, støvler eller kraftige sko
  • Tag fornuftig beklædning på, tøj kan risikere at blive beskidt / overstænket
  • Vær ædru på besøgsdagen, alkoholpåvirkede kan afvises

Lidt facts om minedrift

• Minedrift var det bedst betalte erhverv under socialismen. I uranminerne var det normalt politiske fanger, som ofte gjorde det hårdeste arbejde for ingen penge.
• Tyskland er den førende europæiske kulproducent. Verdens kul supermagt er USA med omkring 30% af de anslåede verdens reserver.
• Billig amerikansk kul er stor konkurrence for russisk gas, på trods af EU’s grønne politikker, bliver der stadig bygget nye kulfyrede kraftværker.