Gå til: Om, Hoteller, Transport, Attraktioner, Bykort, Information, Vejret, SoMe, Priser eller søgning - indtast sætning eller del af ord

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

#Amsterdam

Nederlandene

#Netherlands Rejser til Nederlandene Vidste du, at der er flere kanaler at udforske i Amsterdam end i Venedig? Eller at kunstmuseerne over hele landet huser lige...

Sammenlign priser på hotel og rejser

Kun 1 klik - check søgning der leder efter de billigste rejse og hotel tilbud i mere end 700 forskellige rejse, fly og hotelsider. Du får herefter en liste med de billigste tilbud først. Den samme rejse - bare billigere.

Rejsevideo

Få rejse inspiration på video.

Visit Amsterdam

Grundlæggelsen af Amsterdam skete på et tidspunkt i 1200-tallet, ved en lille fiskerby ved floden Amstel, der hed Amestelledamme. Amstelborgen belv bygget kort tid efter, noget der blev afsløret efter en udgravning i 1994. Amsterdam blev første gang omtalt i år 1275, da grev Floris 4. af Holland gav rettigheder til byen. Den første forfatning fik den år 1300, da biskoppen af Utrecht tildeler den byrettigheder.

Byen var fra tidlig færd en ivrig spiller i handelen med Østersøbyerne. På Skånemarkedet var amsterdammerne de mest fremtrædende blandt de hollandske købmænd. Som medlem af Hansaforbundet tog Amsterdam også del i krigen mod Valdemar Atterdag. 1481 blev byen befæstet af en mur, hvis rester stadig findes ved Schreierstoren og Sint Antoniespoort.

I 1500-tallet blev byen et fristed for jøder fra Spanien og Portugal, som flygtede fra den spanske inkvisition, men også de flygtende hugenotter fra Frankrig. Det var jøderne der grundlagde den omfattende diamanthandel, som har betydet en del for byens økonomi. Da Antwerpen blev erobret af Spanien i 1585 og dens handel ødelagt, slap Amsterdam derved for sin største konkurrent og nogle af købmændede fra de erobrede provinser flygtede til Amsterdam, og nu begyndte byens egentlige storhedstid. Mellem 1585 og 1595 blev byens indbyggerantal næsten fordoblet.

I 1600-tallet var byen én af verdens ledende finans- og søfartsbyer og centrum for landets kolonirige. 1602 oprettedes det ostindiske Handelskompagni og i 1621 det vestindiske Handelskompagni. I 1612 byggede man det karakteristiske system af kanaler, der gav pramme og skibe nem adgang med kanalerne Heren, Keizers- og Prinzengracht. I 1622 havde Amsterdam over 105.000 indbyggere og var én af Europas allerstørste byer. 1631 flytter maleren Rembrandt (1606-69), eller rettere Rembrandt Harmensz van Rijn til byen.

Ved den Westfalske fred, blev Nederlandene og Spaniens uafhængighed slået fast. Der var dog krige med England, I 1650 forsøgte Prins Vilhelm 2. af Orange forgæves at erobre byen, og ligeledes mislykkedes Ludvig 14. af Frankrigs erobringstog i 1672. Ved midten af det 18. århundrede var Amsterdam Europas førende handelsstad. 1787 blev Amsterdam erobret af preusserne, 1795 af franskmændene og blev derefter gjort til hovedstad i den Bataviske Republik med Napoleons bror Louis Napoleon som regent.

I 1810 blev Kongeriget Holland oprettet, der blev forenet med det franske kejserrige, blev Amsterdam dettes tredjestørste by. Napoleonstiden medførte dog en betydelig nedgang i handel og folketal. Efter etablering af Kongeriget Nederlandene i 1815 kom der igen en stabil udvikling, og Amsterdam blev atter én af verdens rigeste byer. Slutningen af 1800-tallet bliver af og til betegnet som Amsterdams anden guldalder. I år 1900 kom indbyggertallet over 500.000.

Kort før 1. Verdenskrig var Holland neutral, men led stærkt under mad- og brændselsmangel. I 1928 var byen vært for de olympiske lege. I 2. Verdenskrig invaderede Tyskland Holland den 10. maj 1940, og havde næsten fuld kontrol med landet fem dage efter. Tyskerne indsatte et nazistisk civilt styre i Amsterdam, der bl.a. forfulgte jøderne. Nogle mennesker i Amsterdam hjalp jøderne og risikerede dermed selv at blive forfulgt.

Det skønnes at mellem 103.000 og 105.000 jøder blev deporteret fra Holland til koncentrationslejrene, heriblandt en ung tysk pige ved navn Anne Frank. Hun gemte sig sammen med din familie i op mod to år. I august 1944 blev de opdaget og Anne Frank dør i KZ-lejr Bergen-Belsen i marts 1945. Faderen overlever, sammen med kun 5.000 hollandske jøder, der kom levende ud af krigen. Det var canadiske tropper der befriede byen 5. maj 1945.

Amsterdams byvåben prydes blandt andet af løver daterer tilbage fra det 16. århundrede. Byen var del af de Syv Forenede Nederlande. Byens officielle motto er: Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig (modig, bestemt, barmhjertig), og blev givet af Dronning Wilhelmina den 1. i 1947, som anerkendelse for byens modige handlinger under anden verdenskrig. Året efter overtog datteren Juliana titlen i Neuwe Kerk. Året efter igen får Indonesien som den første hollandske koloni sin selvstændighed.

Holland kom på forsiden i 1966, da der udbrød uro, da den nuværende dronning Beatrix blev  gift med sin mand, Prins Claus, der stammer fra Tyskland. En stor torn i øjet på mange hollændere, der 21 år tidligere så nazisterne forlade et land med mange dræbte og store materielle ødelæggelser. Da Beatrix kom til i 1980, var der igen store uroligheder. Dronningedagen, Beatrix’ fødselsdag, er dog især op gennem 1990’erne blevet en festdag, så tiden har klinket sårene fra dengang.

Mangt en alternativ bevægelse, med fritænkere, kunstnere og politisk aktive og har haft sit udspring i Holland og Amsterdam. Byen blev centrum for husbesættere, de såkaldte krakere, men også den frie tilgang til marihuana og den seksuelle revolution i 1970’erne gav byen et ry som centrum for frie udfoldelsesmuligheder. Byen blev som en magnet for mange tilrejsende. Især unge. Byen har lagt navn til Amsterdam-traktaten fra 1997, hvor man beslutter at EU skal have en fælles EU-politik.

Også indvandrerne har gennem hundredevis af år sat deres præg på byen. I dag er hver fjerde indbygger fra de tidligere og nuværende kolonier, Suriname i Sydamerika, de hollandske antiller i Caraibien, og tilmed er der mange marrokkanere tyrkere. Samtidig har det gode erhvervsklima, den gode beliggenhed i centrum af Europa fået mange virksomheder til at bosætte sig i byen. Turisterne kommer i store tal –  på sommerweekenderne er Amsterdam et mylder af liv, for efter London, Paris og Rom er byen den fjerdestørste turistdestination i Europa med over 23 millioner besøgende.

Seværdigheder i Amsterdam

Kanalerne er svære ikke at se og beundre

Vandet er Amsterdams livsnerve. Med 165 såkaldte grachten, kanaler, er der i alt 75 km. vandveje midt i byen. Først var det del af et inddæmningsprojekt, så havet ikke åd af byen. Det tjente også tidligt til forsvar, som voldgrave. Men senere var det kanalerne der gav byen status som en stor havneby, hvor skibene altid kunne finde kajplads. Desuden blev kanalerne også brugt som bærende kanaler for affaldet.

De sidste huse fik så sent som i 1988 kloaktilslutning. Mange steder var kanalerne stinkende og uudholdelige, hvilket gjorde at især i Jordaan-kvarteret, det fattigste, de blev simpelthen dækket til med jord. Flod og ebbe har traditionelt sørget for at vandet blev skiftet ud, men i dag styres vandet af et sindrigt system af sluser og vandspærringer. Så byen kan overleve højvande. Og for at undgå det der endda kan være farligere – at vandspejlet falder, så de mange træfundamenter rådner. Derfor satses der igen og igen på at lave nye fundamenter af beton, for at Amsterdams livsnerve kan holdes intakt.

Tour 1 – Amsterdam, Nieuwe Zijde

Vest for Damrak og Rokin strækker der sig mellem den gamle havn frem til Spui-pladsen den fine bydel Nieuwe Zijde, der betyder den nye side. Særligt mellem Dam, pladsen md kongeslottet, og Muntoren er der meget smukt bymiljø, der går det til et meget oplagt udflugtsmål. Parallelt med Nieuwe Zijde går KalverStraat, Amsterdams mest populære shoppingstrøg. Her er der liv! Her er lokalt særpræg der blander sig med de store internationale kæder. Alligevel finder man ro, fx i Begijnhof, med den gamle arkitektur. Amsterdams Historiske Museum ligger i det tidligere Vajsenhus. Turen kan sagtens kombineres med en cafetur på Spui, eller et kig på blomsterne på Bloemenmarkt.

Koninklijk Paleis

Oprindelig var det byens rådhus, og det var i over 150 år Europas største bygning. Bygget i nederlandsk klassicisme, stod det færdigt i 1648, efter en byggeperiode på syv år. Det ganske imponerende hus, blev allerede i 1852 hærget af en brand. Og dagen efter, fandt man byens skat, 30 millioner sølvgylden, smeltet sammen i en stor klump. Siden 1935 har huset været i statens ejerskab, og bruges i dag som repræsentationsslot for Dronning Beatrix. Den store attraktion, er festsalen, der fylder op mod tre etager og er en af de flotteste i Europa. Se den!

Dam, Tram 1, 2, 4, 5, 9, 16, 20, 24, 25 – www.koninklijhuis.nl

Nieuwe Kerk

Lige over for kongeslottet ligger den nye kirke, der dog slet ikke er så ny! Den er fra 1408 og er en af de ældste kirker i byen. Kirken er brændt flere gange og kirkekunsten blev i det 16. århundrede brændt af fanatiske billedstormere. Fra det 19. århundrede blev det kroningskirken for hoffet. I dag er der kun sjældent gudstjenester, interessen er for ringe. Til gengæld rummer kirken i dag mange kulturelle aktiviteter; udstillinger, orgelkoncerter og antikvitetsudstillinger. Og så er der café!

Dam, Tram 1, 2, 4, 5, 9, 16, 20, 24, 25  – www.niewekerk.nl

Nationaal Monumentet

Opført til minde om ofrene fra 2. Verdenskrig er der her hvert år d. 4. maj et mindearrangement med deltagelse af Dronning Beatrix. Skulpturerne repræsenterer krig (fire mænd) Fred (kvinde med barn) og modstand (mænd med hunde). På bagsiden er der 12 urner, en fra hver af de forskellige provinser.

Dam, Tram 1, 2, 4, 5, 9, 16, 20, 24, 25  – www.niewekerk.nl

Amsterdams Historiske Museum

Syd for Dam ligger ligger en af de vigtigste museer i byen. Lige fra malerier og grafik, over historiske fund og hverdagsgenstande danner samlingen. Byens over 700 år lange historie bliver fortalt på spændende vis. Men der er også løbende nye udstillinger. Hovedingangen ligger ved Kalverstraat. Museet ligger i et tidligere kloster, og det fungerede indtil 1960 som vaisenhus, for forældreløse børn. Der var endda en voldgrav mellem drenge og piger. Regentenkammeret er en af de flotteste rum i byen, især loftsmalerierne. Lige ved siden af ligger Schuttergalerij, skyttegalleriet. En klassisk malerisamling.

Kalverstraat 92, Nieuwezids Vorbrugwaal 357 – Tram 1, 2, 4, 5, 9, 14, 16, 24, 25  www.ahm.nl

Begijnhof

Midt i byen ligger der adskillige gamle indergårde fra middelalderen, der var tiltænkt enlige kvinder. Der findes stadig 20 af slagsen og den ældste er Begijnhof, fra 1346, hvor der både bor ældre damer og yngre studiner. Af hensyn til privatheden, er det kun Begijnhof, hvor man kan kigge indenfor. Det er en perle af ro og der er også en kirke, der er et besøg værd. Indgangen fra Spui har åbent frem til kl. 17.00, mens indgangen fra Kalverstraat har åbent frem til kl. 23.00

Spui, Tram 1, 2, 4, 5, 9, 14, 16, 24, 25   – www.begijnhofamsterdam.nl

Spui

Den smukke plads midt i byen er Amsterdams latinerkvarter. Her er masser af cafeer med Hoppe og De Zwart som nogle af dem. Grand Cafe Luxembourg, med den stilfulde 1930’er-indretning.

Tram 1, 2, 4, 5, 9, 14, 16, 24. 

Bloomenmarkt / Blomstermarkedet

Ved Singel, vest for Muntplein ligger en af de fine attraktioner. Fra mandag til lørdag finder man de svømmende markeder. Tidligere blev blomsterne sejlet dertil, men i dag foregår det fra omkring pramme. Ud over de friske blomster finder man også rødder, løg, frø og andet i mange spændende variationer. Her er farverigt. I ordets bedste forstand.  

Tram 1, 2, 4, 5, 9, 14, 16, 24.

Munttoren

Det gamle mønttårn – det ligger ved  Muntplein og var tidligere en del af byens voldanlæg. Da voldene blev revet ned, fik tårnet i stedet et klokketårn. Møntfremstilling skete i nabobygningen, i vagthuset ved siden af. Hver fredag mellem 12 og 13 lyder klokkerne stadigvæk. Byens gamle byvåben finder man over hovedindgangen.

Muntplein, Tram 4, 9, 14, 16, 24, 25

Tour 2 – Amsterdam Oude Zijde

Bydelen Oude Zijde betyder den gamle side, strækker sig mellem Damrak og Rokin og Kloveniersburgwal på den østelige side. En gåtur fører én gennem flere hundrede års historie. I midten ligger Oude Kerk, den gamle kirke. I de små gader rundt om kirken ligger Walletjes, det berømt/berygtigede prostitutionskvarter. Om aftenen kommer der endda busfulde af turister for at opleve det leben der er, intressant nok øver det større tiltrækning end den gamle kirke. Kort derfra ligger Oost-Indisch Huis, ejet af selskabet VOC, der i det 17. årh. gjorde Holland til en af de absolut førende søfartsnationer. En anden del af byens historie, går tilbage til reformationen, hvor katolske messer blev forbuddt. Derfor skabte en del katolikker hemmelige kirker, en af dem kan man se i Museum Amstelkring. En nyere del af byens historie finder man i Haschisch-Marihuana Museum.   

Allard Pierson Museum

Amsterdams Universitet har her sin enestående arkæologiske samlinger. Her er Egypten, Grækenland, Rom, Mesopotamien, Persien og Cypern repræsenteret. Højdepunkterne er mumierne fra Egypten og en stridsvogn fra Grækenland. I museumscomputeren kan man få sit navn oversat til hieroglyffer.

Oude Turfmarkt 127, Tram 4, 9, 16, 24, 25 – www.uba.uva.nl/apm

Huis aan de Drie Grachten & Oudemanhuispoort

Huset ved de tre kanaler, er et meget karakteristisk og flot hus med røde skodder. Det var bolig for en rig familie og kan findes på lige der hvor Oudezijds Achterburgwal/ Oudezijds Voorburgwal og Grimburgwal krydser hinanden. Lige ved siden af findes den maleriske Oudemanhuispoort, som siden 1601 har dannet en smal overdækket passage. Den har været brugt som boghandler- og antikvitetsgade. Inde i passagen findes også hovedbygningen for Amsterdams Universitet, der i dag har 22.000 studerende.

Prinsenhof / The Grand Amsterdam

Der er en luksushotel med en meget blandet historie. Først var det kloster, gæstehus, kongelig residens og rådhus, i dag er det stedet hvor dem med pengepungen i orden snupper en overnatning.

Her har alle de store historiske gæster overnattet og bygningen var indtil 1988 byens rådhus. Kig inden for i det flotte Cafe Roux. Cpbra-kunstneren Gerhard Appels værk Vragende Kinderen kan ses lige ved indgangen til cafeen.

Oudezijds Voorburgwal 197, Tram 4, 9, 16, 24, 25 www.thegrand.nl

Haschisch-Marihuana Museum

Er det skadeligt og er det forkasteligt at der ligefrem findes et museum, eller er det berusende stof der skal hyldes for dets mentalt-fysiske effekt? Meninger er delte, men udstillingen er interessant, fordi den netop tager afsæt i det skisma. Den er grundig information om hamp-planten, der i sig selv har gjort byen berømt, på grund af de 300 coffee shops, der serverer den brune klump eller det grønne græs.

Oudezijds Achterburgwal 148, Tram 4, 9, 16, 24, 25, dagligt 10-22

Oost-Indisch Huis

I det gyldne århundrede var det VOC – Verenigde Oostindische Compagnie, selskabet der hentede dyre krydderier. Her myldrede der af liv, for det var tusinder af søfolks skæbne der blev styret fra denne bygning og enorme rigdomme, der skulle fragtes videre ud i Europa. I dag er det Amsterdam Universitets filosofiske institut der holder til der.  

Oude Hoogstraat 2, Hjørnet Kloverniersburgwal, Tram 4, 9, 16, 24, 25

Oude Kerk

Den ældste kirke ligger midt i en helt anden attraktion: de røde lanterner fra de mange bordeller. De store turiststrømme vidner umiddelbart om at hele er et harmløst spil, men tag ikke fejl. Her er masser af lommetyve og stof-handlere, så det er ikke guds bedste børn der bor lige op mod kirken. Den er fra 1306. Efter Reformationen blev der kalket grundigt, men glasmosaikkerne, orglet og koret er værd at se i kirken der også rummer grave for berømte bysbørn. Her er blandt andet Rembrandt kone begravet.

Oudekerksplein, Tram 4, 9, 14, 16, 24, 25

Museum Amstelkring

Den bedste velholdte af de mange hemmelige kirker befinder sig på tagetagen af tre borgerhuse. Da byen officielt gik over til calvinismen, var katolikkerne trængte. Da franskmændene i 1795 besatte byen, blev det igen muligt åbent at være katolik. Alligevel fortsatte kirken med at fungere. Det hele er lidt a la miniature og det er på den måde et spændende kirkerum.

Oudezijds Voorburgwal 40, Tram 4, 9, 16, 20, 24, 25 – www.museumamstelkring.nl

Joodenburt

Det gamle jødiske kvarter ligger mellem Nieuwmarkt i nord til Amstel i syd og Nieuwe Herengracht mod øst. Byen har gennem mange århundreder været en magnet for jøder fra hele Europa. For her var der ikke tvangsmæssigt at man skulle bo i en ghetto. Alligevel koncetnrerede det jødiske liv sig omkring Joodenburt, der lige før 2. Verdenskrig havde omkring 100.000 jødiske indbyggere, det svarede til hver tiende indbygger. Meget få jøder overlevede den nazistiske holocaust og mange bygninger blev bombet og brændt. Bystyret klarede resten i 1960’erne ved at sanere området. Blandt andet byggede man Stopera, der fik det nye Rådhus og musikhuset til at komme under samme tag. Ved et mirakel findes stadig den portugisiske synagoge, Portugees Synagoge, og fire mindre tyske synagoger er bygget sammen, så de danner det Jødiske Museum, Joods Historisch Museum.

Zuiderkerk

Den første rigtige protestatiske kirke stod færdig i 1611 efter tegninger af Hendrik de Keyser, byens  store planlægger. Han er også begravet her. Tårnet er imponerende 80 meter højt og det bærer også et af Amsterdam-kirkernes særpræg, klokkespillet. Det lyder hver torsdag mellem 12 til 13. Byen overtog kirken i 1929 og der er lavet en permanent udstilling om byudviklingen.

Zuiderkerkhof, Tram 9,14 Metro 51, 53, 54 – www.zuiderkerkamsterdam.nl

Museum Het Rembrandthuis

Her boede Rembrandt i over 20 år indtil 11 år før han døde i 1669l. Her malede han borgerskabet og de største af hans værker. Han købte det i 1639, med midler fra hans velhavende hustru. Hun døde dog allerede tre år senere. Eleverne boede her også, på de øverste etager. Han levede dog over evne,  og da hans kunst ikke nød den samme status, gik han fallit og mistede huset. Her er ingen malerier, men 260 af de 290 grafiske arbejder som Rembrandt lavede, kan ses her.

Jodenbreestraat 4-6, Tram 9,14 Metro 51, 53, 54 – www.rembrandthuis.nl

Stopera

Meget omstridt ligger her et kompleks, der kombinerer rådhus med musikhus. Det krævede at man rev en række historiske bygninger ned – og trods protesterne skete det altså. For turisterne skal man bide mærke i, at der om sommeren er gratis koncerter. Hver tirsdag kl. 12.15 i den lille Boekmanzaal.

Waterlooplein, Tram 9,14 Metro 51, 53, 54 – www.muziektheater.nl

Portugees Synagoge

Eller  Portugees-Israeëlitische Synagoge som den rigtigt hedder, blev bygget færdigt i 1675, efter opdrag fra sefardiske jøder, der var indvandret fra Portugal. Det var dengang verdens største synagoge med 1600 pladser og vidner om den rigdom som denne gruppe repræsenterede.  I dag er der 600 medlemmer af menigheden, så der er god plads. Det allerede i 1616 grundlagte bibliotek Ets Haim (livets træ) omfatter flere tusinde håndskrifter og er dermed et af de vigtigste biblioteker inden for jødedommen.

Meester Visserplein 3,  Tram 9,14 Metro 51, 53, 54 – www.esnoga.com

Joods Historisch Museum

Fire tidligere synagoger danner dette flotte bygningsværk, der i dag er samlet til ét byggeri. Indviet som museum i 1987 er det i dag et af de mest betydningsfulde jødiske museer i verden. Her danner dokumenter, fotografier og genstande en ganske seværdig helhed. Her finder man også billeder af den unge berlinske malerinde, Charlotte Salomon, der blev dræbt i Ausschwitz.

Tour 3 – Vestlige del & Jordaan distrikt

Da Amsterdam blev meget større i 17.-tallet, skabte man de tre kanaler der svøber sig om byens midte. Herengracht byder på de største og flotteste borger- og pakhuse. Keizergracht og Prinzengracht har de lidte mere beskedne bygninger at byde på. Her finder man Anne Frank Huset og en af de mest imponerende kirker, Westerkerk. Området lige bag ved kanalerne ligger Jordaan. Det tidligere arbejderkvarter er i dag hipt og smart. Det var i 1960´erne at mange kunstnere, studerende og andre hipstere faldt for kvarteret. Masser af forladte huse blev besatte og det har også her at der fandt mange politiske slag om husene. I dag er der fyldt med gallerier, cafeer og godtfolk. Selve Jordaan har ikke store sights, men snarere en række af gode kaffehuse, Bruine Cafeer, spisesteder og udendørsliv.

Anne Frank Huset

Den rørende historie om den unge kvinde Anne Frank, der boede skjult i et hus i Amsterdam med sin jødiske familie. De blev opdaget i 1944 og sendt i koncentrationslejr. Her blev hele familien dræbt, undtagen faderen Otto Frank. Familien var allerede i 1933 flygtet fra Frankfurt. Anne Franks dagbøger kan man i original se på museet.

Tram 13, 14, 17, Museum Båden stopper lige foran Anne Frank Huset. www.annefrank.org

Husbådsmuseet

Husbådene er en uundværlig del af byens charmerende liv ved vandet. Og der er 3000 af dem. Turisterne kan også leje sig ind, eller er man bare nysgerrig og lige vil se hvordan de ser ud indefra, så har man chancen på husbådsmuseet på Hendrika Maria. Det ser ud som om ejeren lige er væk for at hente noget.

Lige over for Prinsengracht 296, kort gang fra Anne Frank huset og Westerkerk. www.houseboatmuseum.nl

Theatermuseum

Ved den fornemme Herengracht ligger teatermuseet i to historiske bygninger. Rigt indrettet er husene i sig selv en stor attraktion. Men det er selvfølgelig maskerne, plakaterne, fotografier og et miniatureteater der for alvor tager kegler hos publikum.

Herengracht 168-174, Tram 13, 14, 17 –  www.theaterinstituut.nl

Westerkerk

Kirken er et pejlemærke i den vestlige del af den indre by. Rembrandt blev begravet i denne kirke i 1669 med det imponerende tårn, der i folkemunde kaldes for den lange Jan. Også Anne Frank kunne se tårnet fra hendes skjul. Og Dronning Beatrix og Prins Claus blev gift her i 1966 i hvad der er landets største kirke. Bygningen blev opført i 1631 og har en række imponerende fresker og et orgel der kan lyde som et skib i en tåget nat.

Westermarkt, Tram 13, 14, 17 – www.westerkerk.nl

Tour 4 – Sydlige del og Museumsområdet

Det var i det 17. århundrede at denne del af byen, i den sydlige del af bymidten, mellem Prinsen og Herengracht, at den rige og fornemme del af befolkningen boede. Nogle af de solide orgerhuse er imidlertid omdannet til museer, så turisterne kan få et indblik i, hvordan livet udspillede sig dér. Museum Willet-Holthuysen og Museum Van Loon er sådanne museer. Med imponerende kunstsamlinger. De lokale kaldte området for de goldene Bocht, den gyldne krumning. Magere Brug er den sidste manuelt drevne vindebro. Mod syd ligger det lebendige Leidseplein, der med cafeer og gadeliv er et populært mødested.  Det danner overgangen til området ned mod Vondelpark, i sig selv en udflugt værd. Her ligger de største og vigtigste museer. Rijksmuseum genåbner i 2009, men indtil da så er det muligt at se mesterværkerne. Van Gogh Museum ligger få skridt derfra. Det er også her at Concertgebouw ligger.

Leidseplein

Området omkring den gamle byport – vejen mod Leidse – var stedet hvor man i gamle dage steg om fra hestevognen til byens trafik. I dag er pladsen fyldte med cafeer om sommeren og en stor skøjtebane om vinteren. Cafeerne er dog også en vinterfornøjelse. Der ligger masser af restauranter og natclubber omkring pladsen. Samt biografer og teatre. Her ligger også Melkweg, koncert-udstillingssted samt biograf og cafe. (se under koncerter) Stadtschouwburg er et gammelt teater, hvor der også opføres balletter og operetter. Kig også ind på Cafe Americain, med dens noble fremtoning.

Kattenkabinett

For katteelskere er dette stedet at tage hen. Alt drejer sig om det det behårede dyr med de ni liv.

Heerengracht 497, Tram 1, 2, 4, 5, 9, 14 – www.kattenkabinett.nl

Museum Willet-Holthuysen

Denne patriciervilla har en fin samling af kunst og giver et gedigent indblik i Upstair/Downstairs livet i det forrige århundrede. Især det blå rum, med loftsmaleriet af de romerske gudiner. Her finder man også rige samlinger af sølv, glas og kunst. Og så er der en have, en stor luksus i det daværende Amsterdam.

Herenngracht 605, Tram 4, 9, 14  – www.willetholthuysen.nl

Museum Van Loon

Ikke så langt fra Museum Willet-Holthuysen, ligger Van Loon, der endda har en endnu større have, anlagt i fransk stil. Van Loon-familien har aner tilbage til VOC, det legendariske handelskompagni, der i det fjerne østen drev handel med krydderier og ædelstene.  Her er saloner, spiserum og familien Van Loon bor selv i en del af huset.

Kizersgracht 672, Tram 16, 24, 25 – www.museumvanloon.nl

Magere Brug

Byen har over 1300 broer, men denne strålende hvide træbro er et af vartegnene for byen. Den forbinder Kerkstraat med Nieuwe Kerkstraat hen over Amstel-floden og kan om aftenen kendes af de hundredevis af pærer der omkranser den. Det særlige er, at den åbnes md håndkraft.

Metro 51, 53, 54 og Tram 4, 7, 10

Hermitage Amsterdam

Siden Tsar Peter den Store af Rusland var på ophold i Amsterdam for at lære skibsbyggerkunsten, er der opstået en særlig varm forbindelse mellem de to byer. Tsaren lod sit enorme eftermæle, Skt. Petersborg opbygge efter principper fra Amsterdam. Og da ledelsen på Eremitage-museet i Skt. Petersborg, et af verdens absolut største kunstsamlinger, besluttede at lave en Dependance, en aflægger, så valgte man uden den store tvivl Amsterdam. Siden 2004 har byen således været vært

for afvekslende udstillinger fra det store russiske modermuseum. Bygningen, Amstelhof, en klassicistisk bygning fra 1681, er under ombygning og er først fra slutningen af 2008 helt perfekt.

Nieuwe Herengracht 14, Metro 51, 53, 54 og Tram 4, 7, 10 – www.hermitage.nl

Rijksmuseum

Hvert år kommer der over 1 million kunstinteresserede i landets formenste kunstmekka, bygget i nygotisk stil i 1885, efter otte års byggeri. Her finder publikum op mod 5000 malerier med med Vermeer og Rembrandt-mesterværker som hovedattraktionerne. Museet er dog delvis lukket frem til 2009, hvor det kan slå dørene op, med mere plads til den  storladne samling. Der kommer en helt ny kælderetage til, og så bliver museet ført hen op til nutiden. Men indtil da er et udvalg af de 5000 værker at se. Museet ejer også 45.000 skulpturer, 800.000 tryk og 17.000 historiske genstande.

Jan Luijkenstraat 1, Tram 1, 3, 5, 7, 10, 12, 24, 25 – www.rijksmuseum.nl

Van Gogh Museum

Den store hollandske mester Vincent Van Gogh – havde oprindelig samlingen på Stedelijk Museum, men siden 1973 har samlingen, der har været doneret af malerens bror Theo. 200 malerier og 500 tegninger hænger flot og overskueligt. Der er også malerier af de samtidige Toulouse-Lautrec, Monet, Gauguin.

Paulus Potterstraat 7, Tram 2, 3, 5, 12 www.vangoghmuseum.nl 

Stedelijk Museum

Endnu et museum der er under ombygning og det er først færdigt i 2008. indtil da finder man museet på Oosterdokskade, hvor der er særudstillinger. Lige ved siden af Nemo, ikke så langt fra Centraal Stationen.   

Paulus Potterstraat 13, Tram 2, 3, 5, 12 www.vangoghmuseum.nl

Concertgebouw

Skotøjsæsken. Sådan kalder de lokale den store bygning ved Museumsplein. I den store sal med 2250 tilhørere har store navne som Ravel, Strauss, Mahler, Debussy og Bartok dirigeret og spillet. Og den sal er i sandhed grandios, både i klang og arkitektur. Hver onsdag fra 12.30-13.00 eer der små middagskoncerter.

Van Barlestraat 98, Tram 3, 5, 12, 16 www.concertgebouw.nl

Vondelpark

Den grønne del af Amsterdam udgøres i høj grad af Vondelparken. Her er også masser af underholdning. Her finder man det blå tehus, der er både cafe og bar. Melkhuis, mælkehuset, er parkens helt egen gård, hvor man kan købe den mælk der kommer fra køerne. Opkaldt efter Joost van den Vondel, det hollandske svar på Shakespeare.

Sydvest for Rijksmuseum, Tram 1, 2, 3, 12

Heineken Experience

Hvad Carlsberg er for dansk selvforståelse er Heineken for den hollandske. Og hvorfor ikke give den fuld skrue for de gæster der ønsker at opleve et stjernebryggeri på tæt hold. Heineken er det største bryggeri i Europa, og da de i 1930’erne begyndte at eksportere øl til USA, ændrede man den røde stjerne i emblemet til farven hvid, så der ikke blev resonneret at her var der tale om en kommunistisk øl. Få en rundtur i det historiske og nutidige Heineken-bryggeri.

Stadhouderskade 78, Tram 7, 10, 16, 24, 25 – www.heinekenexperience.com

Albert Cuyp-Markedet

Frugt & grønt, skrammel og fund, fisk og kød, kosmetik og kluns. Alt dette og meget mere finder man på det mest uundgåelige marked i byen. 400 stande i alt der har åbent mandag til lørdag.

Albert Cuyp-straat fra Ferdinand Bolsstraat frem til Van Wouwtraat. Tram 4, 16, 24, 25

Rejser til Amsterdam, Nederlandene

Læs om og få inspiration til en tur til byen, tjek for de billigste fly og hoteller i Amsterdam og Nederlandene.

Her kan du søge og sammenligne priser på rejse- og ferierejser. På siden finder du også rejsetilbud samt generel rejseinformation, guider, “godt at vide” og fakta om byen. Du finder også opdaterede aktuelle vejr- og vejrudsigter for byen.

Sightseeing og ture

Få en lokal guide for en personlig byrundtur eller find inspiration i vores partnerprogram mellem attraktioner og byture.

Check de mange tilbud

Hvordan vil du bo ?

Hotel eller lejlighed ? Hvilke er de bedste hoteller ? hvordan finder du de bedste tilbud ? Få inspiration til hvor du kan bo mellem et udvalg af de bedste hoteller og lejligheder. Hotelbedømmelser opdateres løbende af TrustYou customer reviews.

Kort og afstande

Vi har indlagt et Google kort med forud instillede informationer hvis du har brug for at beregne afstand eller du skal bruge en rutebeskrivelse. Blot klik på rutepilen i kortet.

Lokal information

Når du skal besøge byen, gør brug af den lokale turistinformation der kan tilbyde dig professionel og gratis assistance når der skal planlægges hvad du se se og opleve i byen. På turistinformationen kan du også finde en lang række brochurer samt kort over regionen og byen, ganske gratis.

I efterfølgende sektion kan du finde mere lokal information

Amsterdam Tourist information

Stationsplein 10
1012 AB Amsterdam

Tel.: +31 20 702 6000

www.iamsterdam.com

Nationalt turistkontor hvor du kan hente gratis rejsevejledninger og tips til hvad du kan opleve

Nederlandenes turistkontor

#Touristboard Holland Tourism Authority Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen PO Box 63470 2502 JL The Hague Social media: WEBSITE FACEBOOK TWITTER YOUTUBE FLICKR INSTAGRAM GOOGLE+ PINTEREST VIMEO #Netherlands #visitNetherlands #iNetherlands #touristinformation #touristoffice #touristboard

Nærmeste terminaler

Her kan du se hvilke terminaler der ligger tættest på din destination

Lej din egen transport

Ferie med "egen transport" er let at arrangere og det kan i mange tilfælde være den billigste løsning.

Lej en bil

Her kan du søge de bedste tilbud på at leje bil, søg hos alle større udlejningsfirmaer i en søgning

Godt at vide

Her kan du finde links til ting de er godt at vide på ferien

Amsterdam Boutique & Luksushoteller

#Amsterdam Amsterdam Video Anbefalede luksushoteller Viser en liste over de mest populære luksushoteller, der anbefales af gæster. Oplev Amsterdam Holland tilbyder mange muligheder for at tilbringe dine gratis dage...

Julemarked i Amsterdam

Amsterdam Turistinformation Hotel & Apartment Amsterdam Amsterdam julemarked I Amsterdam kan de også mærke at det er jul. Het Amsterdamse Winterparadijs er en populær attraktion der har...
Aktuelle valutakurser der opdateres mange gange dagligt

Nederlandene valuta, Euro

1, 2, 5, 10, 20, 50 cent 1, 2 euro5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 euro European Central Bank#netherlands #euro #currency

Vejr og vejrudsigt

Her kan du se det aktuelle vejr og en vejrudsigt for de kommende dage, vejrinformationer opdateres, fra ekstern database, løbende gennem dagen.

Amsterdam
clear sky
6.7 ° C
7.7 °
5.6 °
87 %
6.7kmh
0 %
søn
7 °
man
8 °
tirs
10 °
ons
8 °
tors
5 °

+ Information

Her kan du finde ekstra bonus information om destinationen

 

Besøgendes bedømmelser

Her kan du se hvordan andre besøgende bedømmer destinationen og eventuelle kommentarer / rejsetips. Du er velkommen til selv at lave en bedømmelse og du kan tilføje dine favorit oplevelser, gode eller dårlige rejseoplevelser.

[WPCR_INSERT]

Sociale medier links

Vi er med på de sociale medier og du er velkommen til at kigge med og deltage i diskussionen på vores rejsesider

Error decoding the Instagram API json

Mest søgte hashtags på vores side:

#travel #cheaptravel #flight #hotels #travelblog #guide #hotelsearch #apartments #cheaphotels #flightsearch

Andre populære hashtags er:

#Amsterdam #iAmsterdam #VisitAmsterdam #Netherlands #VisitNetherlands #TouristInformation #Sights #BestSights #Sightseeing #Vacation

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her