Hvordan er vejret i Andorra La Vella ?

Andorra la Vella
few clouds
3.6 ° C
7.8 °
-0.6 °
55 %
0.6kmh
12 %
søn
17 °
man
10 °
tirs
0 °
ons
7 °
tors
8 °

Ferie i Andorra La Vella og Andorra

Andorra la Vella er hovedstaden i Fyrstendømmet Andorra, og ligger højt i de østlige Pyrenæer mellem Frankrig og Spanien, i Gran Valira-dalen på de østlige skråninger af Pic d’Enclar. Robuste bjerge omgiver byen. Med en højde på ca. 1.079 m (3.540 ft) er Andorra la Vella den højest beliggende hovedstad i Europa og det eneste store samfund i det lille land, Andorra.

Området Andorra la Vella (bogstaveligt talt “Andorra den gamle”) var allerede beboet før kristen æra. Det har været som hovedstaden Andorra siden 1278, da de franske og de biskopiske co-princes blev enige om fælles suzarænitet. I 1993 etablerede landets første forfatning et parlamentarisk demokrati med udøvende, lovgivningsmæssige og retslige filialer i Andorra la Vella.

Det er et travlt indkøbscenter, der sælger toldfri luksusvarer importeret fra Europa og Asien til Franske og Spanske shoppere og turister. Det udvikler også offshore finansielle tjenester. Lovgivningen General Council of the Dales møder i et 16. århundrede hus kaldet Casa de la Vall (1580). Det forstad til Escalades-Engordany har den romanske kirke Sant Miquel d’Engolasters fra det 11. århundrede og Caldeas termiske bade (åbnet i 1994).

De fleste indbyggere er romersk-katolikker. Befolkningen er meget forskelligt: ​​spansk 43%, Andorran 33% Portugisisk 11%, fransk 7%, anden 6% (1998). Catalansk er det officielle sprog, selv om det er Castilian og Fransk er også talt.

I dag modtager Andorra la Vella ca. 6 millioner besøgende om året. De er tegnet af princippet er duty-free shopping og områdets fremragende vintersport faciliteter, som tilbyder adgang til nogle af de bedste skiløb og snowboard terræn i Pyrenæerne. Byens vækst som turisme centret har bragt Andorra stor velstand, men også uhyggelig udvikling og tung biltrafik, der har formindsket byens historiske karakter.

Hvordan kommer man til Andorra La Vella ?

Det er let at komme til byen med offentlig transport, du kan se mere om de forskellige muligheder for offentlig transport samt om arrangerede rejser i afsnittet, rejse og bo.

Hvad er nærmeste lufthavn i Andorra La Vella ?

I afsnittet om flyrejser kan du finde de nærmeste lufthavne og du kan finde information om transfer fra lufthavn til centrum.

Tag bussen til Andorra La Vella

Der er mange muligheder for at rejse med bus til Andorra. Priserne på busrejser er meget fordelagtige, generelt er det som med fly, jo tidligere du bestiller, jo billigere er det. Du kan se køreplaner, tilbud og priser på siden her.

Kan man komme med toget til Andorra La Vella  ?

Der er ingen jernbaner i Andorra, så hvis du vil på togrejse til Andorra, ja så går den ikke længere en til f.eks Barcelona, hvorfra du så kan tage en bus resten af vejen til Anddorra La Vella.

Er der billige hoteller i Andorra La Vella ?

Der er gode muligheder for at finde forskellige former for overnatnings muligheder i byen, der nogle perioder med kulturelle aktiviteter som betyder at det kan være svært at finde ledige værelser. Se mere i afsnittet om hotel og lejligheder, rejse og bo.

Hvad skal man se i Andorra La Vella ?

Der er en række interessante seværdigheder og aktiviteter som du kan se mere om i afsnittet omkring turist, se og gøre.

De bedst kendte seværdigheder i Tirana er:

Centrum af byen er Skanderbegpladsen, med regeringsbygningerne og det 18. århundredes moskeen Etchem Bey. Bazaar og moskeen Sulayman Pasha er i nærheden. Byen har et universitet (grundlagt 1957) og videnskabsinstituttet i Albanien. Befolkningen i Tirana er for det meste muslimsk.

De fleste besøgende til Tirana begynder på Skanderbegpladsen, en stor åben plads i hjertet af byen. Mt Dajti, 1612 meter ligger mod øst, og markedet på den side af byen er værd at udforske.

Den første byplan for byen blev udarbejdet i 1923 af Estef Frashėri. Durrėsi Street blev åbnet i 1922, og hedde Nana Mbretneshė (Mother Queen). Mange huse og omgivende ejendomme var nedrevet for at gøre plads til det. Den eksisterende parlamentariske bygning blev rejst i 1924 og første gang som en klub for officerer. Det var der i september 1928, at Ahmet Zogu proklamerede monarkiet.

Dėshmoret e Kombit (National Martyrs) Boulevard blev anlagt i 1930 og fik navnet Zogu I Boulevard. I den kommunistiske periode blev delen fra Skanderbeg pladsen op til togstationen opkaldt Stalin Boulevard.

Nationalmuseet for historie er det største og fineste museum i Albanien, og du finder det ved siden af den 15 etagers Tirana International Hotel, den højeste bygning i landet. En stor mosaik vægmaleri med titlen Albanien dækker bygningens facade. Mod øst har Kulturpaladset et teater, restaurant, caféer og kunstgallerier, og den sovjetiske indflydelse er tydelig i sin klumpede arkitektur. Det

Indgangen til Nationalbiblioteket ligger på den sydlige side af bygningen. Kulturpaladset (Pallati I Kulturės), hvor Teatret for Operas og Ballet og Nationalbiblioteket står, blev færdiggjort i 1963 på stedet for den tidligere handel med Tirana-bygningen, hvor den første mursten blev anbragt af sovjetpræsidenten Nikita Hrushov i 1959. Monumentet til Skėnderbeu, opvokset i 1968, er Odhise Paskali’s arbejde i samarbejde med Andrea Mana og Janaq Paēo.

Modsat ser du kuppelen og minareten i moskeen Ethem Bey, en af ​​byens mest karakteristiske bygninger. Konstruktionen, af de bedste håndværkere i landet, af moskeen i centrum af Tirana blev påbegyndt i 1789 af Molla Beu fra Petrela (en lokalitet i Albanien). Den blev færdig i 1821 af sin søn, hvem var også Sulejman Pasha? s grand-nevø. Uretårnet blev startet af Haxhi Et ?? hem Beu omkring 1821-22, og blev færdig med hjælp fra de rigeste familier i Tirana. Dens installation var arbejdet i Tufina familie. I 1928 købte den albanske stat et moderne ur i Tyskland, og tårnet blev rejst til en højde på 35 meter. Uret blev beskadiget under anden verdenskrig, men blev genoprettet til fulde funktion i juli 1946.

Monumentet for mder Theresa, 12 meter højt, blev indviet i Dėshmoret e Kombit kirkegård i 1971.

Hvor finder jeg informationer om Andorra La Vella ?

En af de sider hvor du kan finde informationer om byen og Andorra er det andorranske turistkontors website, her er der omtale af de forskellige seværdigheder, festivaller og arrangementer i byen og området. Mere information her

Er der gode forretninger i Andorra La Vella ?

Der er gode shopping muligheder der tilgodeser næsten alle behov du måtte have. En lang række varer er betydeligt billigere end i Danmark. De fleste detail og specialbutikker ligger i centrum. Bevæger du dig uden for centrum ligger de større butikker og indkøbscentre, her finder du gode parkerings muligheder. Se mere om shopping muligheder i afsnittet se og gøre.

Gode restauranter og spisesteder i Andorra La Vella

Når du er kommet til byen har du formentlig behov for at spise på et tidspunkt. Du finder en række gode restauranter i centrum, du kan se mere om restauranter og pubber i afsnittet omkring spise og drikke. Der er flere muligheder for at se anmeldelser og forslag til de bedste spisesteder, prøv f.eks her.

Information om Andorra La Vella og Andorra

Hvor ligger Andorra La Vella i Andorra ?

Herunder kan du se mere om i hvilke region / delstat byen ligger i Andorra. Du kan også se på vores kort hvor du kan klikke dig frem til rutebeskrivelser m.v.

Gennem lang tid var Andorra  isoleret og fattig, med det bjergrige Andorra har opnået stor velstand siden anden verdenskrig gennem sin turistindustri. Mange indvandrere (lovlige og ulovlige) er tiltrukket af den blomstrende økonomi med mangel på indkomstskatter.

Fyrstendømmet Andorra er en stat beliggende i hjertet af Pyrenæerne mellem Spanien og Frankrig. Det har et areal på 468 sq.km. og en befolkning på cirka 70.000 indbyggere.

Hovedstaden er Andorra la Vella. Andorra er opdelt i tre dale, der danner en Y-form, der holder Nordlige og østlige Valiriflodder, der tilslutter sig den store Valira og adskilles af bjergkamme af en betydelig højde. Fyrstendømmets gennemsnitlige højde er 1996 m. Det højeste punkt er toppen af ​​Coma Pedrosa (2947 m) og den laveste er ved grænsen til Spanien (840 m).

Det har det største skiområde i Pyrenæerne. Administrativt Andorra er opdelt i syv sogne: Canillo, Encamp, Ordino, La Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria og Escaldes-Engordany.

Fyrstendømmet Andorra kan nås via vej fra Frankrig gennem Pas de la Casa og Envalira Pass og fra Spanien via Sant Julià de Lòria. De nærmeste hoved byer er Barcelona (på 185 km) og Lleida (på 151 km) på den spanske side og Toulouse (187 km) og Perpignan (169 km) på Franske side.

Den første optegnelser omkring Andorra er fundet i tildelingen af ​​843 A.D. lavet af Charles the Bald to hans trofaste tæller Sunifred of Urgell i Andorra dalen beliggende i amtet Urgell. i begyndelsen af det 10. og 11. århundrede forlod bistoppen af ​​Urgell gradvist over dalen af Andorra og fra det 12. århundrede og fremad blev disse et biskopslord.

En periode med konflikt og fjendtlighed mellem Urgells biskopper og tællerne af Foix over suverænitet i Andorra begyndte i det 13. århundrede og blev bragt til ophør ved undertegnelsen af ​​to successive aftaler kaldet Pariatges. Den første Pariatge blev underskrevet i 1278 af biskop Pere d’Urtx of Urgell og Roger Bernat III, tæller af Foix og viscount of Castellbò. Den anden blev underskrevet ti år senere, i 1288, også af Pere d’Urtx og Roger Bernat III. Pariatrene er blandt de grundlæggende dokumenter i Andorra historie, fordi de etablerede det uforanderlige medherredømme mellem biskoppen af ​​Urgell og antallet af Foix. De fastsatte også de skatter, organiserede retsvæsenets administration af lovene og udpegede veguers og notarer. Disse institutionerne overlever i reformeret form i Fyrstendømmet.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here