Gå til: Om, Hoteller, Transport, Attraktioner, Bykort, Information, Vejret, SoMe, Priser eller søgning - indtast sætning eller del af ord

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

#Friedrichstadt

Tyskland

#Germany Rejser til Tyskland Tyskland er blevet en leder i den Europæiske Union og stiger ud af sin mørke historie for at give besøgene virkelig unikke...

Sammenlign priser på hotel og rejser

Kun 1 klik - check søgning der leder efter de billigste rejse og hotel tilbud i mere end 700 forskellige rejse, fly og hotelsider. Du får herefter en liste med de billigste tilbud først. Den samme rejse - bare billigere.

Rejsevideo

Få rejse inspiration på video.

Visit Friedrichstadt

Friedrichstadt er et utroligt populært udflugtsmål, specielt for jyder og fynboer der hurtigt kan nå frem til den spændende og hyggelige by. Byen er mål for både endags busture og som et oplagt mål for en kør selv ferie.

Remonstranternes præg kan ses på byens snorlige gader, som skærer hinanden. Desuden på seværdige gamle huse i hollandsk renaissancestil. På en tur gennem byen, ser man meget af byens 380-årige historie: Gamle husmærker, flotte husfacader og hyggelige kroge at gå på opdagelse i.

Seværdigheder i Friedrichstadt

Remonstranternes præg kan ses på byens snorlige gader, som skærer hinanden. Desuden på seværdige gamle huse i hollandsk renaissancestil. På en tur gennem byen, ser man meget af byens 380-årige historie: Gamle husmærker, flotte husfacader og hyggelige kroge at gå på opdagelse i.

Start rundturen på torvet

Rundturen i Friedrichstadt starter på torvet, der danner centrum for hollænderbyen. Her findes Rådhuset, Trappegalvhusene, Stenbroen og foran lindetræerne ligger brønden med det særprægede gotiske brøndhus der blev tegnet og skænket til byen af Heinrich Rohardt i 1879. På brøndhusets frontside er fire ordsprog af Klaus Groth på plattysk, som har med vand at gøre. På den anden side af det grønne marked, blomstrer krokus og påskeliljer i stort antal. Her ser man de tykke gelænderagtige jernstænger, som ved tidligere heste- og kvægmarkeder blev brugt til at tøjre dyrene.

På sydsiden fra det gamle centrum ligger Rådhuset, bygget i 1910. På torvets vestside ligger de ni Trappegavlhuse. Læg mærke til gamle husmærker som åkande, ørn, stjernehimmel, mølle osv. Sådan nogle husmærker finder man i hele den gamle bydel på forskellige huse.

Gå over Mittelburggraben

Over stenbroen ved Mittelburggraben kommer man til Neberhuset. Bygningen med den spændende indendørsarkitektur, er et mønstereksempel på hollandsk boligkultur (og er bygget mellem 1621 og 1630). Det specielle kendetegn er den foroverhældende facade. Som byggematerialer benyttes de såkaldte hollandske mopper, som er små røde teglsten. Her ses ”regent-kammeret” eller ”Friedrichstadt – værelset”. Halvdelen af de gamle paneler findes i dag på Flensborg Museum.

På øverste etage finder man ”Bovenzaal” dvs. ”den øverste sal” med alkoven. Her levede hertugen af Orleans under Den franske Revolution i eksil under pseudonymet ”De Vries” i 1796, hvor han arbejdede som huslærer. Han besteg i 1830 den franske trone.

Fra Mittelburgwall går turen over Lüttje Brüch – den lille bro – til Grevehuset (Grafenhaus) fra 1622. Huset blev bombarderet i 1945 og er restaureret i 1961. Det langstrakte hus har høj underetage og lav overetage.

Fortsæt til Lohgerberstrasse

Fortsætter man ligeud kommer man til Lohgerberstrasse, som er et mønstereksempel på ”Det gamle Friedrichstadt” med de røde mursten og de flotte gamle lanterner.

En by – fem kirker

Mellem Kirchen- og Prinzeßstraße ligger Remonstrantkirken, den eneste kirke af denne konfession uden for hollands grænser.  Kirkens grundsten blev lagt i 1624 af Catharina van Moersbergen. I 1850 blev den ødelagt og genopført i årene 1852-1854 efter planer af pastor Mensinga og F. Holm. Ifølge remonstrantiske rirualer mangler alteret, således at man kan koncentrere sig om prædiken. Broderskabet af remonstranter blev grundlagt i 1619 i Antwerpen, efter at deltagelse af remonstrantiske prædikanter ved landssynoden i Dordrecht blev forbudt. Teologen Jakob Arminius er navngiver for remonstanterne.

Ketterer Hus, Prinzessstrasse 26

Skråt overfor remonstrantkirken ligger Ketterer Hus i Prinzessstrasse 26. Huset med den kraftige røde facade blev bygget i år 1626-1629. Navnet Ketterer stammer fra en urmagerfamilie fra Schwarzwald, som boede i huset fra 1824-1924. I dag ejes huset af den remonstrantiske præst, Laman-Trip, som kommer en gang om måneden fra Holland for at holde gudstjeneste. Gudstjenesten bliver holdt på tysk, mens ”fadervor” er på hollandsk. Huset har et værelse, som er udstyret med en alkove samt historiske dukker. Huset blev restaureret i 1978-1981.

Prinzenstraße og Paludanushuset

Herfra kommer man gennem Kirchenstraße til Prinzenstraße og står direkte overfor Paludanushuset, en snehvid majestætisk hjørnebygning (Prinzenstraße 28). Paludanushuset blev opført i 1637 af vinhandleren Godefridus Paludanus. Indgangen smykkes af en pragtfuldt snittet dør af gammel håndværkskunst fra rokoko-tiden. Huset benyttes i dag af de danske foreninger i Friedrichstadt.

Overfor Paludanushuset ligger det i 1624 opførte Dobbeltgavlhus. Huset vandt anden plads i en udskreven bybebyggelseskonkurrence og fik i 1986 Europa-Nostra-Medaljen i sølv.

Langs syd ad Prinzenstraße går vejen til Fürstenburgwall. Her ligger Fem Gavle Hus (Am Fürstenburgwall 11). For nogle år siden var der fem gavle, men på grund af mange ombygninger er der dog i dag kun fire gavle tilbage. Men navnet har den beholdt.

Den katolske kirke

Ved siden af hus nr. 17 står Den katolske kirke Sankt Knud. Denne tårnløse kirke blev indviet i juli 1854, efter den blev ødelagt i 1850 af slesvig-holstenske tropper. Kirkerummet bliver pyntet med figurer fra baroktiden som f.eks. de seks apostle. Apostelfigurerne stammer fra St. Marien Kirke i Husum. Kirken blev opkaldt efter den danske konge Knud IV og hans skytshelgen.

Ved Fürstenburgwall, nummer 27, opførte Willem van den Hove det første hus i Frederiksstad. Her minder en tavle med indskriften ”Haltet Stand in der Freiheit” (består i frihed) og datoen, 24. september 1621, er dagen for grundstenslægningen.

Langs Am Binnehafen står det gulmurede teglstenshus der er den tidligere jødiske synagoge, som blev ødelagt under anden verdenskrig og atter bygget op efter krigen.

Mittelburgwall med Alte Münze

Længere nordpå når man til Mittelburgwall. På højre hånd får man øje på en bygning med en fremhældende høj gavlvæg, Den gamle mønt – Alte Münze, som blev opført i 1626. Frontfacaden vækker mest opmærksomhed p.g.a de blyindfattede vinduer og den store ladeport. Denne bygning bærer som husmærke et våben fra statholderen Adolph van Wael van Moersbergern. Over våbenet står ordene: ”Omne solum forti vio patria”. Det betyder ” en tapper mand har hjemme på enhver jord”. Dog blev huset aldrig benyttet til at præge mønter, men tjente statholderen som residens. I dag finder man i huset et museum over det gamle Friedrichstadt.

website: www.museum-friedrichstadt.de

Mennonitternes Bedesal

Går man gennem porten ved siden af Den gamle Mønt kommer man til Mennonitternes Bedesal og den tilhørende kirkegård. Mennoniterne er et evangelisk trosretning, der blev grundlagt af friseren Menno Simons (1492-1559). I modsætning til andre trosretninger døbes her kun voksne. Kirkeindretningen er et jævnt, næsten nøgent rum med tømmerloft, som virker meget sammentrængt. Kirken benyttes i fællesskab med den danske menighed.

Evangelsk-lutherske kirke

Præcis på den anden side af Mittelburgwall ligger den evangelsk-luthersk kirke. Kirken blev fuldendt i 1649 og har indtil nu ikke fået et navn. Tårnet blev bygget af granit i 1762. Den ældste af de tre klokker, støbt i 1624, stammer fra en i stormfloden i 1634 sunket kirke fra den gamle Nordstrand. Alterbilledet blev malet og skænket af Jürgen Ovens i 1675. Maleriet viser tydeligt Rembrandts og van Dycks indflydelse på kunstnerens skaben. Det viser Kristi krop efter korsnedtagelsen liggende på en stenbænk. I maleriets venstre hjørne ses kunstneren med foldede hænder.

Jürgen Ovens blev født 1623 i Tønning og boede fra 1632-1657 og igen siden 1663 i Friedrichstadt. Han boede i et hus ved Fürstenburgwall. Jürgen Ovens døde i 1675 i Friedrichstadt og blev begravet i den evangelsk-luthersk kirke. Prædikestolen er et træskærerarbejde fra den flensborgske mester Ringerincks værksted (omkring år 1600) og stammer – ligesom døbefonten – fra den i 1634 sunkne kirke fra Nordstand. I kirkegårdens sydvestlige hjørne er en mindesten for de i oktober 1850 faldne soldater. Bag kirken står mindestenen for de danske soldater.

Den jødiske kirkegård

Fortsætter man til venstre i retning af Treenen kommer man til den gamle jødiske kirkegård, der blev oprettet i 1677 af den jødiske menighed. Der er stumper af gamle gravsten grupperet om en mindetavle. Kirkegården er ikke tilgængelig for besøgende. På den vestlige side har byen Friedrichstadt opstillet en mindetavle for de i årene 1933 -1945 omkomne jøder.

Tilbage til torvet

Videre langs Treenebreden og over broen ved Ostersielzug kommer man til Remonstranterhuset, den sidste station på vores rundvisning. Herfra er kun få skridt til vores udgangspunkt. Remonstranterhuset blev opført i 1909 og tjente oprindeligt som menighedshus. Bygningen fremstår som fritstående herrehus med udsmykkede trappegavle. I dag er huset i privat eje og fungerer som hospital.

Vand, vand og atter vand – det er Friedrichstadt

Her kaldes kanalerne omkring byen for en gracht, efter det nederlandske ord. Det lokale rederi har seks både der også sejler ud på Ejderen og på længere ture. Sæsonen går fra 1. april til 31. oktober med afgange hver halve time fra Landungsbrücken. Der skal dog mindst være 10 personer med. Det er dog også muligt at booke en afgang uden for sæsonen. Voksne ca 10 €, børn op til 14 år, 5 €, børn op til 5 år er gratis.

website: www.grachtenschiffahrt.de

Der søges også efter: friedrichsstadt, frederiksstad, fredriksstad, fredrikstad, frederikstad

Kørselsvejledning til Friedrichstadt

Fra Kruså grænse: Hvor den danske primærrute 8 og sekundærrute 170 mødes i det store lyskryds i Kruså fortsættes sydpå over grænsen. I Tyskland hedder vejen Bundesstrasse 200, der fører direkte til Husum. Kort før Husum drejes mod syd ad B 5, følg skiltning mod Heide/Autobahn Hamburg. Se videre under ”Fra Husum”.

Fra Frøslev grænse: Fortsæt ad E 45 (i Tyskland også Autobahn A 7) til frakørsel 3 Flensburg. Her drejes af mod højre, følg skiltning: B 200 Husum. Kort før Husum drejes mod syd ad B 5, følg skiltning mod Heide/Autobahn Hamburg. Se videre under ”Fra Husum”.

Fra Tønder: Følg den danske primærrute 11 til Sæd grænse, hvor vejen fortsætter som Bundesstrasse 5. Se videre under ”Fra Husum”.

Fra Husum: De tre ruter følges nu ca. 10 km mod syd ad B 5 til skiltning B 202 Friedrichstadt.

Udflugter fra Friedrichstadt

Hvis du er kommet til Friedrichstadt er der naturligvis muligheder for at opleve naturen og området omkring Friedrichstadt. Her kan du se nogle forslag til hvad der kan være interessant at kigge nærmere på

Kanotur på Treene. Spørg i turistinformationen.

Tag til storkebyen Bergenhusen, med ti storkepar og et flot naturcenter. http://bergenhusen.nabu.de

Tag til Tönning ved havet. Her findes naturcentret Multimar-Wattforum og her kan man sejle ture i Vadehavet. www.multimar-wattforum.de

Tag en dag til Husum. Denne hyggelige fiskerby har også skibsture ud på havet.

Fra Büsum kan man sejle til Helgoland, øen med de røde klipper.

Besøg det Arkæologisk-økologiske Albersdorf

Lej cykler og nyd turene i det smukke landskab.

Rejser til Friedrichstadt, Tyskland

Læs om og få inspiration til en tur til byen, tjek for de billigste fly og hoteller i Friedrichstadt og Tyskland.

Her kan du søge og sammenligne priser på rejse- og ferierejser. På siden finder du også rejsetilbud samt generel rejseinformation, guider, “godt at vide” og fakta om byen. Du finder også opdaterede aktuelle vejr- og vejrudsigter for byen.

Sightseeing og ture

Få en lokal guide for en personlig byrundtur eller find inspiration i vores partnerprogram mellem attraktioner og byture.

Check de mange tilbud

Hvordan vil du bo ?

Hotel eller lejlighed ? Hvilke er de bedste hoteller ? hvordan finder du de bedste tilbud ? Få inspiration til hvor du kan bo mellem et udvalg af de bedste hoteller og lejligheder. Hotelbedømmelser opdateres løbende af TrustYou customer reviews.

Kort og afstande

Vi har indlagt et Google kort med forud instillede informationer hvis du har brug for at beregne afstand eller du skal bruge en rutebeskrivelse. Blot klik på rutepilen i kortet.

Lokal information

Når du skal besøge byen, gør brug af den lokale turistinformation der kan tilbyde dig professionel og gratis assistance når der skal planlægges hvad du se se og opleve i byen. På turistinformationen kan du også finde en lang række brochurer samt kort over regionen og byen, ganske gratis.

I efterfølgende sektion kan du finde mere lokal information

Tourist Information Friedrichstadt

Am Markt 9
25840 Friedrichstadt

T: +49 (0) 48 81 939 30
F: +49 (0) 48 81 939 393

www: website link

Tourismus Schleswig-Holstein

Tourismus-Agentur Schleswig-Holstein GmbH
Wall 55
24103 Kiel

T: +49 (0)431 600 5840
F: +49 (0)431-600 5844

www: website link

Nationalt turistkontor hvor du kan hente gratis rejsevejledninger og tips til hvad du kan opleve

Tysklands turistkontor

#Touristboard Germany Tourism Authority Beethovenstraße 69 60325 Frankfurt/Main T: +49 (0) 69 974640 F: +49 (0) 69 751903 Social media: WEBSITE FACEBOOK TWITTER YOUTUBE FLICKR INSTAGRAM PINTEREST VIMEO Om Tyskland Når man skal forsøge at fortælle Tyskland ‘s historie er...

Nærmeste terminaler

Her kan du se hvilke terminaler der ligger tættest på din destination

Lej din egen transport

Ferie med "egen transport" er let at arrangere og det kan i mange tilfælde være den billigste løsning.

Lej en bil

Her kan du søge de bedste tilbud på at leje bil, søg hos alle større udlejningsfirmaer i en søgning

Godt at vide

Her kan du finde links til ting de er godt at vide på ferien

Aktuelle valutakurser der opdateres mange gange dagligt

Tyskland valuta, Euro

1, 2, 5, 10, 20, 50 cent 1, 2 euro5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 euro European Central Bank#germany #euro #currency

Vejr og vejrudsigt

Her kan du se det aktuelle vejr og en vejrudsigt for de kommende dage, vejrinformationer opdateres, fra ekstern database, løbende gennem dagen.

Friedrichstadt
broken clouds
22.6 ° C
25.1 °
21.1 °
55 %
5.6kmh
56 %
ons
22 °
tors
26 °
fre
18 °
lør
21 °
søn
22 °

+ Information

Her kan du finde ekstra bonus information om destinationen

Sociale medier links

Vi er med på de sociale medier og du er velkommen til at kigge med og deltage i diskussionen på vores rejsesider

Error decoding the Instagram API json

Mest søgte hashtags på vores side:

#travel #cheaptravel #flight #hotels #travelblog #guide #hotelsearch #apartments #cheaphotels #flightsearch

Andre populære hashtags er:

#Friedrichstadt #iFriedrichstadt #VisitFriedrichstadt #SchleswigHolstein #meinSH #comeseeSH #Germany #VisitGermany #TouristInformation #Sights #BestSights #Sightseeing #Vacation

Besøgendes bedømmelser

Her kan du se hvordan andre besøgende bedømmer destinationen og eventuelle kommentarer / rejsetips. Du er velkommen til selv at lave en bedømmelse og du kan tilføje dine favorit oplevelser, gode eller dårlige rejseoplevelser.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her