Tjekkiet

Stechovice Hydroelektrisk Vandkraftværk

Fra Prag er Stechovice det tættest beliggende vandkraftværk hvor du kan få svar på spørgsmål omkring kraftværk og energi.

Energi fra vandkraftværker udgør cirka 5% af al energi, der forbruges i Tjekkiet. Der er i øjeblikket 20 vandkraftværker der genererer 48 MW i drift.

Stechovice vandkraftværket er bygget i løbet af 1940’erne og måtte restaureres efter oversvømmelserne i 2002. Kraftværket har 22MW udgangsenergi og leverer elektricitet til distributionssystemet under spidsbelastninger.

Besøget på Stechovice planlægges i videst muligt omfang så det er muligt at se værket i fuld kapacitet.

Besøget (ved overnatning i Prag)

Vi kører med bus til Stechovice (cirka 45 min). Først vises en film om elproduktion (sprog: engelsk, tysk, tjekkisk) samt en dokumentar om vandtanden der overoversvømmede Prag i 2002 (sprog: tjekkisk).

Guide, en medarbejder i CEZ, Tjekkiske Energi Selskab viser herefter rundt i vandkraftværket og fortæller om energiproduktionen, forskellen mellem Francis og Kaplan turbiner der genererer elektriciteten og hvad der sker under en voldsom oversvømmelse.

Stechovice er et af de mindste vandkraftværker på floden Moldau men det fungerer som kontrolstation for alle vandkraftværkerne på floden, også kaldet “Moldau kaskade”.

Andre fabriksbesøg i Tjekkiet

Stechovice Hydroelektrisk Kraftværk

Stechovice Hydroelektrisk Vandkraftværk Fra Prag er Stechovice det tættest beliggende vandkraftværk hvor du kan få svar på spørgsmål omkring kraftværk og energi. Energi fra vandkraftværker udgør cirka 5% af...

Helikopter service, Tjekkiet

LOM helikopter service, Prag LOM PRAHA er det førende firma, specialiseret i eftersyn af MI-helikoptere i NATO og EU. LOM laver omfattende serviceeftersyn, også på det teknisk komplekse område....

Lidt facts om vandkraft

  • T. A. Edison byggede det første vandkraftværker i bunden af Niagara Falls i 1882.
  • Vandkraftværket på Stvanice øen i Prag er fra 1913 og det er stadig den dag i dag i drift og leverer 1,42MW til distributionsnettet
  • Vandenergi svarer for 92% af vedvarende energi i dag

Mere information om Tjekkiet

Tjekkiet, formelt: Den Tjekkiske Republik (tjekkisk: Česko, formelt: tjekkisk: Česká republika) er et land i Centraleuropa, der grænser til Polen mod nord, Tyskland mod vest, Østrig mod syd og Slovakiet mod øst. Landets hovedstad er Prag, der med sine 1,3 millioner indbyggere er landets største by.

Tjekkiet er et parlamentarisk repræsentativt demokrati og medlem af EU, NATO, OECD, OSCE, Europarådet og Visegrád-gruppen.

Den tjekkiske stat, tidligere kendt som Bøhmen, opstod i slutningen af det 9. århundrede i form af et lille fyrstendømme omkring Prag, der hørte under det Stormæhriske Rige (der opnåede sin største territoriale udbredelse under Svatopluk 1. af huset Mojmír). Efter rigets fald i 907 blev magtcenteret flyttet fra Mæhren til Bøhmen, der regeredes af Přemysliderne. Under Přemysliderne og deres efterfølgere af Huset Luxemburg nåede landet sin største udbredelse (fra det 13. til 14. århundrede). Hussitterkrigene vendte op og ned på livet i Bøhmen-Mähren, under hvilke landet blev udsat for økonomisk embargo og korstog. Efter Slaget ved Mohács i 1526 gled herredømmet over det bøhmiske område langsomt over til det Habsburgske monarki, der beherskede Ærkehertugdømmet Østrig og Kongeriget Ungarn. Det bøhmiske oprør 1618-1620 medførte yderligere centralisering af monarkiet, hvilket inkluderede rekatolisering og germanisering. Radikale reformer i det 17. århundrede førte endda til, at den bøhmiske krone de facto ophørte med at eksistere (1749). I det 19. århundrede blev de tjekkiske lande det industrielle centrum i det østrig-ungarske rige. Da Østrig-Ungarn var faldet efter 1. Verdenskrig, proklamerede de tjekkiske lande sig som republikken Tjekkoslovakiet.

I overensstemmelse med Münchenaftalen i september 1938 afgav Tjekkoslovakiet et stort landområde, Sudeterlandet, til Nazityskland, der et halvt år senere, marts 1939, besatte resten af Bøhmen og Mæhren; Slovakiet blev en tysk satellitstat. Skuffelsen over vestmagternes passivitet og taknemmeligheden over Den Røde Hærs befrielse af det meste af Tjekkoslovakiet i slutningen af 2. Verdenskrig resulterede i, at landets kommunistiske parti opnåede flertal ved valget i 1946. Efter et statskup i 1948 blev Tjekkoslovakiet en kommunistisk stat. I 1968 førte stigende utilfredshed med det kommunistiske styre til, at kommunistpartiet begyndte at indføre reformer. Begivenhederne, kendt som Foråret i Prag, endte med, at Tjekkoslovakiet blev besat af hære fra Warszawapagtens medlemslande (undtagen Rumænien). Hærene forblev i landet indtil Fløjlsrevolutionen i 1989, der førte til kommunistregimets sammenbrud. Den 1. januar 1993 deltes Tjekkoslovakiet ved en fredelig proces i Den Tjekkiske Republik og Slovakiet.

Du kan blandt andet læse udførlig beskrivelse af Tjekkiet på Wikipedia som ovenstående er et lille uddrag af

Links til ferie i Tjekkiet:

Vejret i Tjekkiet

Tjekkiet turistinformation

Valutakurser

Ambassade i Tjekkiet

UM Tjekkiet

Block title

4,766FansLike
86FølgereFølg
169FølgereFølg
47FølgereFølg
0LikesLike
181AbonnementerAbonner

Se hvad tjekkiske kroner koster i dag !

DKK - Danske Kroner
CZK
0,2856

LÆG ET SVAR