Stechovice Hydroelektrisk Vandkraftværk

Fra Prag er Stechovice det tættest beliggende vandkraftværk hvor du kan få svar på spørgsmål omkring kraftværk og energi.

Energi fra vandkraftværker udgør cirka 5% af al energi, der forbruges i Tjekkiet. Der er i øjeblikket 20 vandkraftværker der genererer 48 MW i drift.

Stechovice vandkraftværket er bygget i løbet af 1940’erne og måtte restaureres efter oversvømmelserne i 2002. Kraftværket har 22MW udgangsenergi og leverer elektricitet til distributionssystemet under spidsbelastninger.

Besøget på Stechovice planlægges i videst muligt omfang så det er muligt at se værket i fuld kapacitet.

Besøget (ved overnatning i Prag)

Vi kører med bus til Stechovice (cirka 45 min). Først vises en film om elproduktion (sprog: engelsk, tysk, tjekkisk) samt en dokumentar om vandtanden der overoversvømmede Prag i 2002 (sprog: tjekkisk).

Guide, en medarbejder i CEZ, Tjekkiske Energi Selskab viser herefter rundt i vandkraftværket og fortæller om energiproduktionen, forskellen mellem Francis og Kaplan turbiner der genererer elektriciteten og hvad der sker under en voldsom oversvømmelse.

Stechovice er et af de mindste vandkraftværker på floden Moldau men det fungerer som kontrolstation for alle vandkraftværkerne på floden, også kaldet “Moldau kaskade”.

Lidt facts om vandkraft

  • T. A. Edison byggede det første vandkraftværker i bunden af Niagara Falls i 1882.
  • Vandkraftværket på Stvanice øen i Prag er fra 1913 og det er stadig den dag i dag i drift og leverer 1,42MW til distributionsnettet
  • Vandenergi svarer for 92% af vedvarende energi i dag

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here