Temelin A-kraftværket

Temelin er det største af de to kernekraftværker som er i drift i Tjekkiet.

Temelin værket ligger tæt på den tjekkisk-østrigske grænse og værket leverer i dag cirka 20% af det samlede energiforbrug i Tjekkiet.

Besøget (ved overnatning i Prag)

1,5 times kørsel fra Prag, et par kilometer fra den østrigske grænse, starter vi vores tur i atomkraftværket Temelin informationscenter. Her får vi masser af information om kerneenergi både i 2 og 3D.

Du oplever det unikke Cloud kammer der viser alle de forskellige typer af stråling, reaktor simulator, og 3D-briller der betyder at du kan se den nukleare fission, som hvis du var en del af denne.

Opførelsen af ​​atomkraftværket Temelin startede i 1987 det blev sat i drift 10 år forsinket i 2002. Temelins guider er, naturligvis, stolte af at vise de strenge sikkerhedsforanstaltninger på stedet samt fortælle om de miljømæssige aspekter af atomenergi. Her er du naturligvis velkommen til at spørge undervejs, hvis du er i tvivl om noget.

Sikkerhedsforanstaltninger

Sikkerhedsforanstaltningerne på værket gælder for såvel ansatte som besøgende:

  • Senest 3 uger før ankomst skal vi have dit fulde navn, fødselsdato og pasnummer
  • På besøgsdagen skal du være ædru, der udføres alkoholtest ved indgangen til værkets område og alkoholpåvirkede afvises (værket forbeholder sig ret til at afvise hele gruppen såfremt der blot er en person alkoholpåvirket)
  • Pas skal medbringes til besøget, personer uden pas vil blive afvist

Lidt facts om a-kraft

  • Temelin A kraftværket har to blokke bestående af turbine og generator med et output på 1000 MW hver
  • Endnu to blokke til en samlet udgift på 18 milliarder Euro er planlagt, seneste udbud blev annulleret efter det var et russisk selskab der vandt udbuddet.
  • Temelin er bygget med en blanding af russisk og amerikansk teknologi hvilket har givet anledning til bekymringer, det samme tilfælde som ved det finske A kraftværk Loviisa