Tjekkiet

Temelin A-kraftværket

Temelin er det største af de to kernekraftværker som er i drift i Tjekkiet.

Temelin værket ligger tæt på den tjekkisk-østrigske grænse og værket leverer i dag cirka 20% af det samlede energiforbrug i Tjekkiet.

Besøget (ved overnatning i Prag)

1,5 times kørsel fra Prag, et par kilometer fra den østrigske grænse, starter vi vores tur i atomkraftværket Temelin informationscenter. Her får vi masser af information om kerneenergi både i 2 og 3D.

Du oplever det unikke Cloud kammer der viser alle de forskellige typer af stråling, reaktor simulator, og 3D-briller der betyder at du kan se den nukleare fission, som hvis du var en del af denne.

Opførelsen af ​​atomkraftværket Temelin startede i 1987 det blev sat i drift 10 år forsinket i 2002. Temelins guider er, naturligvis, stolte af at vise de strenge sikkerhedsforanstaltninger på stedet samt fortælle om de miljømæssige aspekter af atomenergi. Her er du naturligvis velkommen til at spørge undervejs, hvis du er i tvivl om noget.

Sikkerhedsforanstaltninger

Sikkerhedsforanstaltningerne på værket gælder for såvel ansatte som besøgende:

  • Senest 3 uger før ankomst skal vi have dit fulde navn, fødselsdato og pasnummer
  • På besøgsdagen skal du være ædru, der udføres alkoholtest ved indgangen til værkets område og alkoholpåvirkede afvises (værket forbeholder sig ret til at afvise hele gruppen såfremt der blot er en person alkoholpåvirket)
  • Pas skal medbringes til besøget, personer uden pas vil blive afvist

Andre fabriksbesøg i Tjekkiet

Helikopter service, Tjekkiet

LOM helikopter service, Prag LOM PRAHA er det førende firma, specialiseret i eftersyn af MI-helikoptere i NATO og EU. LOM laver omfattende serviceeftersyn, også på det teknisk komplekse område....

Skoda lokomotivfabrik, Tjekkiet

Skoda lokomotivfabrik, Plzen Škoda Transportation er et traditionelt, tjekkisk firma, som producerer lokomotiver, sporvogne og trolleybusser. Firmaet har en stærk position såvel på hjemme- som på...

Lidt facts om a-kraft

  • Temelin A kraftværket har to blokke bestående af turbine og generator med et output på 1000 MW hver
  • Endnu to blokke til en samlet udgift på 18 milliarder Euro er planlagt, seneste udbud blev annulleret efter det var et russisk selskab der vandt udbuddet.
  • Temelin er bygget med en blanding af russisk og amerikansk teknologi hvilket har givet anledning til bekymringer, det samme tilfælde som ved det finske A kraftværk Loviisa

Mere information om Tjekkiet

Tjekkiet, formelt: Den Tjekkiske Republik (tjekkisk: Česko, formelt: tjekkisk: Česká republika) er et land i Centraleuropa, der grænser til Polen mod nord, Tyskland mod vest, Østrig mod syd og Slovakiet mod øst. Landets hovedstad er Prag, der med sine 1,3 millioner indbyggere er landets største by.

Tjekkiet er et parlamentarisk repræsentativt demokrati og medlem af EU, NATO, OECD, OSCE, Europarådet og Visegrád-gruppen.

Den tjekkiske stat, tidligere kendt som Bøhmen, opstod i slutningen af det 9. århundrede i form af et lille fyrstendømme omkring Prag, der hørte under det Stormæhriske Rige (der opnåede sin største territoriale udbredelse under Svatopluk 1. af huset Mojmír). Efter rigets fald i 907 blev magtcenteret flyttet fra Mæhren til Bøhmen, der regeredes af Přemysliderne. Under Přemysliderne og deres efterfølgere af Huset Luxemburg nåede landet sin største udbredelse (fra det 13. til 14. århundrede). Hussitterkrigene vendte op og ned på livet i Bøhmen-Mähren, under hvilke landet blev udsat for økonomisk embargo og korstog. Efter Slaget ved Mohács i 1526 gled herredømmet over det bøhmiske område langsomt over til det Habsburgske monarki, der beherskede Ærkehertugdømmet Østrig og Kongeriget Ungarn. Det bøhmiske oprør 1618-1620 medførte yderligere centralisering af monarkiet, hvilket inkluderede rekatolisering og germanisering. Radikale reformer i det 17. århundrede førte endda til, at den bøhmiske krone de facto ophørte med at eksistere (1749). I det 19. århundrede blev de tjekkiske lande det industrielle centrum i det østrig-ungarske rige. Da Østrig-Ungarn var faldet efter 1. Verdenskrig, proklamerede de tjekkiske lande sig som republikken Tjekkoslovakiet.

I overensstemmelse med Münchenaftalen i september 1938 afgav Tjekkoslovakiet et stort landområde, Sudeterlandet, til Nazityskland, der et halvt år senere, marts 1939, besatte resten af Bøhmen og Mæhren; Slovakiet blev en tysk satellitstat. Skuffelsen over vestmagternes passivitet og taknemmeligheden over Den Røde Hærs befrielse af det meste af Tjekkoslovakiet i slutningen af 2. Verdenskrig resulterede i, at landets kommunistiske parti opnåede flertal ved valget i 1946. Efter et statskup i 1948 blev Tjekkoslovakiet en kommunistisk stat. I 1968 førte stigende utilfredshed med det kommunistiske styre til, at kommunistpartiet begyndte at indføre reformer. Begivenhederne, kendt som Foråret i Prag, endte med, at Tjekkoslovakiet blev besat af hære fra Warszawapagtens medlemslande (undtagen Rumænien). Hærene forblev i landet indtil Fløjlsrevolutionen i 1989, der førte til kommunistregimets sammenbrud. Den 1. januar 1993 deltes Tjekkoslovakiet ved en fredelig proces i Den Tjekkiske Republik og Slovakiet.

Du kan blandt andet læse udførlig beskrivelse af Tjekkiet på Wikipedia som ovenstående er et lille uddrag af

Links til ferie i Tjekkiet:

Vejret i Tjekkiet

Tjekkiet turistinformation

Valutakurser

Ambassade i Tjekkiet

UM Tjekkiet

Block title

4,766FansLike
86FølgereFølg
169FølgereFølg
47FølgereFølg
0LikesLike
181AbonnementerAbonner

Se hvad tjekkiske kroner koster i dag !

DKK - Danske Kroner
CZK
0,2856

LÆG ET SVAR