Hvordan er vejret i Tirana ?

Tirana
clear sky
4 ° C
4 °
4 °
93 %
1kmh
0 %
søn
21 °
man
19 °
tirs
18 °
ons
15 °
tors
11 °

Ferie i Tirana og Albanien

Tirana, hovedstaden i Albanien, er en gammel by med en tidlig historie beriget af samspillet mellem kulturelle kræfter med oprindelse i de islamiske og europæiske kristne verdener. Området omkring Tirana har været beboet siden den neolitiske alder.

Det er den største by og landets største industrielle og kulturelle centrum. Tiranë ligger på en frugtbar slette, der giver en række landbrugsprodukter. Dens producenter omfatter metalprodukter, landbrugsmaskiner, tekstiler, lægemidler og fødevarer.

Grundlæggelsen og senere udvikling af byen Tirana blev gjort mulig ved sin geografiske position på den frugtbare slette, rig på skovområder og vand og korsvej ad Adriaterhavet og det østlige Albanien, og gennem Qafa e Krabras dal og Shkumbin-floden med de indre dele af Balkan halvø.

Byens navn indeholder en gammel rod, der er til stede på andre steder, der har været beboet af Illyrere. Der var et system af slotte på de omkringliggende bakker (Petrel ‘, Prez’, Ndroq, Fark ‘osv.) der tjente som beskyttelse for Durr og Kruja. Den ældste opdagelse i Tirana-området har været en mosaik med flere andre rester af bygninger fra den nyere antikvitet, fundet på Kroi i Shinjinit , nær et middelalderligt tempel. Registre af de første landregistreringer under osmannerne i 1431-32 afslører, at Tirana bestod af 60 beboede områder med næsten 1000 huse og 7300 indbyggere.

Ifølge historikeren Marin Barleti i det 15. århundrede var der en ‘Tirana e Madhe’ og en ‘Tirana e Vogel ‘(Stor og Lille Tirana) i det 15. århundrede. Barleti, en katolsk præst og lærde, var i høj grad ansvarlig gennem sin biografi af ham for at skabe det, der blev kulten af ​​Iskander Bey, the titel (på tyrkisk) (gengivet på albansk som “Skenderbeu” og ofte angliceret som “Skanderbeg”) givet til Gjergj Kastrioti, en albansk adelsmand, der efter at være med magt bragt til Adrianople som en ungdom og givet militær træning, udmærket sig i en række kampagner for osmannerne og blev fremmet til generel rang, men derefter vendt tilbage til Albanien for at befri den og tilbragte de næste 25 år, indtil hans død, der førte til en succesfuld guerrilla modstand mod tyrkiske styrker imperium. Skenderbeu fortsætter med at være den nationale helte i Albanien.

Den 26. november 1912 rejste folket i Tirana i overensstemmelse med Ismajl Qemali det albanske flag til afslutte reglen for de osmanniske tyrker i Albanien. Under den første Balkan-krig blev Tirana fanget af Serbiske hær.

En stor befolkning fra Dibra, udvist fra deres hjem af den serbiske hær, i 1913-1915 og 1918-1920, tog ly og bosatte sig i Tirana. Indbyggerne i Tirana og dens omgivelser deltog i et oprør ledet af Haxhi Qamili i 1914. Den 8. februar 1920 dannede den foreløbige regering på Lushkongressen flyttede til Tirana, og på dette tidspunkt blev Tirana hovedstaden i landet. Dette spillede en vigtig rolle for byens udvikling.

Det meste af den moderne del af Tirana blev bygget efter 1920, da den blev valgt som hovedstaden i Albanien. Ny boligkvarter blev bygget under italiensk styre (1939-43). Desuden blev en industrisektor udviklet efter anden verdenskrig. Den 11. januar 1946 blev den kommunistiske regering Enver Hoxha proklameret der.

I begyndelsen af ​​1990’erne blev Tirana rystet af massive og ofte voldelige demonstrationer, der tvang kommunistiske regering til at indføre væsentlige politiske og økonomiske reformer. Efter 1990 nye industrier sprang op i spredte steder rundt omkring i byen.

Hvordan kommer man til Tirana ?

Det er let at komme til byen med offentlig transport, du kan se mere om de forskellige muligheder for offentlig transport samt om arrangerede rejser i afsnittet, rejse og bo.

Hvad er nærmeste lufthavn i Tirana ?

I afsnittet om flyrejser kan du finde de nærmeste lufthavne og du kan finde information om transfer fra lufthavn til centrum.

Tag bussen til Tirana

Der er mange muligheder for at rejse med bus til Albanien. Priserne på busrejser er meget fordelagtige, generelt er det som med fly, jo tidligere du bestiller, jo billigere er det. Du kan se køreplaner, tilbud og priser på siden her.

Kan man komme med toget til Tirana ?

Der er naturligvis mulighed for at komme på togrejser til Albanien, i de seneste år er interrail blevet mere og mere populært. Du kan finde mere information om køreplaner, tilbud og priser. Se mere om rejser med tog til Albanien her.

Er der billige hoteller i Tirana ?

Der er gode muligheder for at finde forskellige former for overnatnings muligheder i byen, der nogle perioder med kulturelle aktiviteter som betyder at det kan være svært at finde ledige værelser. Se mere i afsnittet om hotel og lejligheder, rejse og bo.

Hvad skal man se i Tirana ?

Der er en række interessante seværdigheder og aktiviteter som du kan se mere om i afsnittet omkring turist, se og gøre.

De bedst kendte seværdigheder i Tirana er:

Centrum af byen er Skanderbegpladsen, med regeringsbygningerne og det 18. århundredes moskeen Etchem Bey. Bazaar og moskeen Sulayman Pasha er i nærheden. Byen har et universitet (grundlagt 1957) og videnskabsinstituttet i Albanien. Befolkningen i Tirana er for det meste muslimsk.

De fleste besøgende til Tirana begynder på Skanderbegpladsen, en stor åben plads i hjertet af byen. Mt Dajti, 1612 meter ligger mod øst, og markedet på den side af byen er værd at udforske.

Den første byplan for byen blev udarbejdet i 1923 af Estef Frashėri. Durrėsi Street blev åbnet i 1922, og hedde Nana Mbretneshė (Mother Queen). Mange huse og omgivende ejendomme var nedrevet for at gøre plads til det. Den eksisterende parlamentariske bygning blev rejst i 1924 og første gang som en klub for officerer. Det var der i september 1928, at Ahmet Zogu proklamerede monarkiet.

Dėshmoret e Kombit (National Martyrs) Boulevard blev anlagt i 1930 og fik navnet Zogu I Boulevard. I den kommunistiske periode blev delen fra Skanderbeg pladsen op til togstationen opkaldt Stalin Boulevard.

Nationalmuseet for historie er det største og fineste museum i Albanien, og du finder det ved siden af den 15 etagers Tirana International Hotel, den højeste bygning i landet. En stor mosaik vægmaleri med titlen Albanien dækker bygningens facade. Mod øst har Kulturpaladset et teater, restaurant, caféer og kunstgallerier, og den sovjetiske indflydelse er tydelig i sin klumpede arkitektur. Det

Indgangen til Nationalbiblioteket ligger på den sydlige side af bygningen. Kulturpaladset (Pallati I Kulturės), hvor Teatret for Operas og Ballet og Nationalbiblioteket står, blev færdiggjort i 1963 på stedet for den tidligere handel med Tirana-bygningen, hvor den første mursten blev anbragt af sovjetpræsidenten Nikita Hrushov i 1959. Monumentet til Skėnderbeu, opvokset i 1968, er Odhise Paskali’s arbejde i samarbejde med Andrea Mana og Janaq Paēo.

Modsat ser du kuppelen og minareten i moskeen Ethem Bey, en af ​​byens mest karakteristiske bygninger. Konstruktionen, af de bedste håndværkere i landet, af moskeen i centrum af Tirana blev påbegyndt i 1789 af Molla Beu fra Petrela (en lokalitet i Albanien). Den blev færdig i 1821 af sin søn, hvem var også Sulejman Pasha? s grand-nevø. Uretårnet blev startet af Haxhi Et ?? hem Beu omkring 1821-22, og blev færdig med hjælp fra de rigeste familier i Tirana. Dens installation var arbejdet i Tufina familie. I 1928 købte den albanske stat et moderne ur i Tyskland, og tårnet blev rejst til en højde på 35 meter. Uret blev beskadiget under anden verdenskrig, men blev genoprettet til fulde funktion i juli 1946.

Monumentet for mder Theresa, 12 meter højt, blev indviet i Dėshmoret e Kombit kirkegård i 1971.

Hvor finder jeg informationer om Tirana ?

En af de sider hvor du kan finde informationer om byen og Albanien er det albanske turistkontors website, her er der omtale af de forskellige seværdigheder, festivaller og arrangementer i byen og området. Mere information her

Er der gode forretninger i Tirana ?

Der er gode shopping muligheder der tilgodeser næsten alle behov du måtte have. En lang række varer er betydeligt billigere end i Danmark. De fleste detail og specialbutikker ligger i centrum. Bevæger du dig uden for centrum ligger de større butikker og indkøbscentre, her finder du gode parkerings muligheder. Se mere om shopping muligheder i afsnittet se og gøre.

Gode restauranter og spisesteder i Tirana

Når du er kommet til byen har du formentlig behov for at spise på et tidspunkt. Du finder en række gode restauranter i centrum, du kan se mere om restauranter og pubber i afsnittet omkring spise og drikke. Der er flere muligheder for at se anmeldelser og forslag til de bedste spisesteder, prøv f.eks her.

Information om Tirana og Albanien

Hvor ligger Tirana i Albanien ?

Herunder kan du se mere om i hvilke region / delstat byen ligger i Albanien. Du kan også se på vores kort hvor du kan klikke dig frem til rutebeskrivelser m.v.

Albanien har ikke kun et fascinerende og naturskønt naturmiljø, men også en meget rig kultur. Gennem århundrederne har landet været styret af forskellige mennesker, som alle har sat deres mark på kulturen.

Klimaet i dette sydøsteuropæiske land er sol og varmt. I 1990 sluttede Albanien 44 år fremmedfjendsk kommunistiske styre og etableret et flertalsdemokrati. Overgangen har vist sig vanskeligt som korrupte regeringer har forsøgt at håndtere høj arbejdsløshed, en forfalsket infrastruktur, udbredt gangsterisme og forstyrrende politiske modstandere.

Internationale observatører dømte lokalvalg i 2000 at være acceptabelt og et skridt i retning af demokratisk udvikling.

Albansk (Shqipja) er et indo-europæisk sprog med mange latinske, slaviske og moderne græske ord. Det har to hovedformer, Tosk og Gheg, der divergerede for omkring 1000 år siden. I 1972 kongres af ortografi etableret et samlet skriftligt sprog, som nu er universelt accepteret for begge sprog.

Italiensk er nyttig til rejser i Albanien; mange albanere lærte det tidligere, men andre har plukket det fra at se på italienske tv-stationer eller gennem ture til Italien.

Traditionelt har Albanien været 70% sunnimuslimsk, 10% romersk-katolsk (hovedsagelig i nord) og 20% Albansk-ortodokse, hvilket gør det til det eneste europæiske land at have et muslimsk flertal.

Fra 1967 til 1990 det var også den eneste officielle ateiststat i verden, og mange kirker blev omdannet til biografer og teatre. Det åndelige vakuum tilbage efter kommunismens fald blev delvist fyldt af amerikanske evangelister, men nye kirker og moskeer sprang op over hele landet.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here